Razmišljanja o pozivu za vojnog kapelana
Biti vojni bogoslov
Biblijski citati

Ne izabraste vi mene,
nego ja izabrah vas.
I postavih vas da idete
i rod donosite,
i rod vaš da ostane,
te vam Otac dadne
što ga god zaištete
u moje Ime.

Iv 15, 16

I ja vama kažem:
Ištite, i dat će vam se!
Tražite, i naći ćete!
Kucajte, i otvorit će vam se!

Lk 11, 9

Tada reče svojim učenicima:
"Žetve je mnogo, a radnika malo.
Molite, dakle, gospodara žetve
da pošalje radnike
u žetvu svoju"

Mt 9, 37-38

Blog
utorak, veljača 1, 2011


Postoje mnoge definicije na koje nailazimo kad pretražujemo pojam svećenika i svećeništva. Meni osobno najdraža jest: „SVEĆENIŠTVO – SVET  POZIV ZA OBIČNE LJUDE“. U ovoj definiciji nepoznatog autora ocrtava se bit svećeničkog poziva. Bog je Onaj koji poziva na nešto nadnaravno, nešto izvanredno, obraćajući se mladim ljudima bez razlika u staležu, nacionalnosti, boji kože ili njihovoj prošlosti. Obraća se svim - onima koji su na kraju svoje osnovne ili srednje škole, onima koji završavaju fakultet ili su već zaposleni itd. Kad Gospodin poziva mjesto i vrijeme nisu važni jer on se obraća svima onima koji su otvorena srca pozivajući na nešto što je iznad njih samih.

Od Isusova poziva apostolima prošlo više od 2000 godina, ništa se bitno nije promijenilo. Na isti način kako je tada Isus progovorio u srce priprostih ribara tako i danas progovara u srce mladića pozivajući „Dođi i slijedi me“.  Iako sam se i sam u prvim trenutcima našao preplavljen mnoštvom pitanja i pomalo preplašen seljenjem u novu sredinu  u srcu mi je odzvanjalo Gospodinovo „Dođi i vidi“. I sa tom utjehom u srcu polako sam se i sam uputio u jednu neizmjernu avanturu koja još traje.

Danas sam bogoslov Vojnog ordinarijata, četvrta sam godina studija na Filozofsko teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Moja formacija od sjemeništa pa do danas traje nešto više od sedam godina. Na tom putu svatko od nas bogoslova nailazi na mnoštvo prepreka i pitanja koja se pojavljuju svakodnevno u našim životima. Iako na raspolaganju imamo velike knjižnice, iskusne odgojitelje i duhovnike – naša pitanja često ostaju neodgovorena, a naše prepreke često prevelike da ih preskočimo. Međutim, nije sve tako crno jer svi ti problemi nestaju kada se suočimo sa Gospodinom u tišini kapele ili na koljenima u ispovjedaonici tražeći od Njega da nas ponovno primi u svoje ruke u čije je dlanove urezao naše ime.

Kako se danas se polako približavam onomu na što sam se osjetio pozvanim prije mnogo godina svjestan sam činjenice da svećeničkim ređenjem moja utrka tek započinje, stoga Vas ovim putem molim da u vaše molitve uključite one koji razmišljaju o svećeničkom poziv, one koji su u formaciji, a posebno one koji su već svećenici – da svi sutra postanemo sveti svećenici prema Srcu Isusovu.

Nenad Palac bogoslov Vojnog ordinarijata

 

Molitva za svete svećenike 

O Isuse, naš Veliki Svećeniče,
čuj moje skrušene molitve za tvoje svećenike. 
Daruj im duboku vjeru, 
svjetlu i čvrstu nadu, 
gorljivu ljubav 
koja će sveudilj rasti
tijekom njihova posvećenog života. 
U osamljenosti ih utješi,
u tuzi ih ojačaj.
U promašajima im istakni da patnjom pročišćavaju dušu
i pokaži im
da ih Crkva treba da ih duše trebaju
da su potrebni za rad na otkupljenju. 
O mila Majko Marijo,
majko svećenika,
prigrli sinove bliske tebi
po svom svećeničkom redu
i jer primiše snagu
da nastave Kristovo djelo
u svijetu koji ih tako silno treba. 
Utješi ih,
obraduj ih,
okrijepi ih,
i osobito im pomozi,
živjeti i braniti ideale,posvećenog celibata.
Amen. 

+ John Joseph kardinal Carberry

 

 

postanivojnikapelan @ 00:38 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, prosinac 4, 2010

Policija grb

 

Dvojica bogoslova Vojnog ordinarijata, Nenad Palac i Antonio Mikulić na poziv policijskog kapelana vlč. Davida Klarića posjetili su policijsku kapelaniju "Majke Božje od Kamenitih vrata" u Zagrebu.

Vlč. David i pomoćnik kapelana gosp. Mišo Josipović veoma su ih srdačno primili.

U razgovoru koji je slijedio, objašnjen je način rada policijskog kapelana, i situacije s kojima se najčešće susreće. Uz urede u kojem djeluju kapelan i pomoćnik kapelana, nalazi se i prekrasna kapelica. Tu se baš u ovo predbožićno vrijeme služe mise zornice, na kojima redovito sudjeluje lijepi broj policijskih službenika. Nedavno je održan i duhovni seminar koji je vodio fra Zvjezdan Linić.

Na kraju susreta vlč. David Klarić pozvao je bogoslove na zajednički ručak.

Ovim putem u ime bogoslova Vojnog ordinarijata, zahvaljujemo se vlč. Davidu koji je izdvojio  svoje vrijeme kako bi pokazao mladim snagama što ih sve očekuje u njihovom budućem zvanju i apostolatu.

postanivojnikapelan @ 22:30 |Komentiraj | Komentari: 0


Kako se ne bi zaboravilo 9 poginulih branitelja, pripadnika 2. gardijske brigade “Gromovi” iz ogulinskog kraja, poginulih u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata, Udruga ratnih veterana 2. gbr “Gromovi” – Podružnica Karlovačke županije i Grad Ogulin postavili su spomen ploču i upriličili njeno svečano otkrivanje na ogulinskom gradskom groblju “Sv. Jakova”. Otkrivanju spomen ploče poginulim “Gromovima” nazočili su članovi obitelji poginulih branitelja, branitelji i članovi URV 2. gbr “Gromovi”, gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić sa suradnicima, predstavnici braniteljskih udruga Ogulina i povijesna postrojba Frankopanska garda Ogulin. 

Riječi pozdrava i zahvale uputili su ogulinski gradonačelnik, predsjednik karlovačke podružnice “Gromova”, satnik Mario Stišćak i predsjednik URV 2. gbr, umirovljeni brigadir Mile Krišto. Spomenik su svečano otkrili Josip i Zdravko Mihalić, sinovi poginulog satnika Zdravka Mihalića. A u ime svih obitelji poginulih zahvalila se Ivanka Porubić, udovica poginulog branitelja Antuna Porubića. Iz Vojnog ordinarijata svečanost su uzveličali ogulinski vojni kapelan fra Marijan Jelušić, petrinjski don Milenko Majić i bogoslov Vojnog ordinarijata Antonio Mikulić.Vojni kapelan don Milenko Majić blagoslovio je spomen-ploču, i predvodio prigodnu molitvu. U nagovoru je kapelan Majić istaknuo da: “U ovo vrijeme zaborava, kada zaborav poput prašine prekriva žrtvu naših branitelja, kada su nas okupirali drugi interesi i druge brige ova ploča bit će podsjetnik svima onima koji dođu na ovo groblje da je u devedesetim godinama bilo onih koji su imali samo jednu brigu, kako osigurati slobodu svojoj obitelji i svome narodu. Ova ploča će također biti podsjetnik svakom putniku i namjerniku kako ne smijemo olako prelaziti preko žrtve naših poginulih prijatelja”.

Zahvaljujemo ti Gospodine Bože za naše prijatelje koji su nam bliski i dragi,
a koji su život svoj dali u obrani naše domovine.
Zahvaljujemo ti na njihovoj hrabrosti i odlučnosti,
te na njihovoj spremnosti.
Zahvaljujemo ti na svemu prijateljstvu što nam je od njih poteklo,
za mir koji su unosili u nas.
Zahvaljujemo što su se kroz patnju naučili poslušnosti,
i što su u mijenama ovog nestalnog života zavrijedili da ih poštujemo.


Molimo te, ne daj da se izgubi ili zaboravi išta od njihovih napora ono što su živjeli i činili,
a osobito ono što su dali za slobodu domovine.
Nauči nas, kao i one koji će doći poslije nas cijeniti sve što njima bijaše sveto,
i da u svemu u čem su bili veliki i dalje nama zbore,
te da nas njihov primjer i njihova žrtva sve više nadahnjuje.
Molimo te da nastave živjeti u svojoj djeci,
u njihovu srcu i smjelosti njihova života
u njihovim mislima i savjestima.
Učini Gospodine da nas njihova žrtva danas sve više povezuje,
te u miru i prijateljstvu zajednički upoznamo tvoje obećanje da ćeš i nama biti vjeran kad umremo.


Link za youtube video: http://www.youtube.com/watch?v=UjbsV3my3Zw

postanivojnikapelan @ 20:14 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, studeni 18, 2010
 Vukovar water tank.jpg

Vukovar taj mirni i lijepi gradić 18.studenog 1991. biva pretvoren u pakao na zemlji.

Ljudski život tada nije  vrijedio puno, metak je najčešće bio odgovor na sve što je u tom gradu toga dana bilo hrvatsko. Logori, mučenja i smaknuća postaju uobičajeni postupak...  Ovčara i masakriranje ranjenika pokazalo je što čeka Hrvate u toj nekoj novoj Jugoslaviji.

Tog dana agresor koji ima svoje ime, jugoslavenska narodna armija potpomognuta četnicima mislio je da je ovo samo početak kraja Hrvatskog sna o suverenosti i samostalnosti. Međutim Vukovar postaje ta dodatna bolna injekcija u žilu svakoga Hrvata. Na Vukovar je svakodnevno padalo tisuće granata, jurišalo tisuće agresorskih vojnika potpomognuti s oklopnim vozilima i tenkovima. Broj neprijateljskih vojnika popeo se na 80 tisuća. Usprkos svemu malobrojni hrvatski branitelji suprostavljaju se puno jačoj sili, ne nekom superiornom tehnikom ili srcem punim mržnje i osvete, nego ponajprije srcem ispunjenim ljubavlju prema svome zavičaju u kojem su živjeli, i domovini Hrvatskoj koju su sanjali.

Vođeni tim srcem, uspjeli su neprijatelju nanijeti teške gubitke uništivši više od 500 oklopnih vozila, 200 tenkova, a broj neprijateljskih žrtava suprotna strana nikada nije htjela javno priznati strahujući od potpune sramote. Taj broj se procjenjuje na 10 do 15 tisuća. Međutim po podacima vukovarske bolnice stradalo je 1850 hrvatskih branitelja, 1624 civila, a ranjeno 2557. Mnogi se još uvijek vode kao nestali.

Okupacija Vukovara bila je samo pirova pobjeda agresorske srpske vojske, a Hrvatima postaje GRAD HEROJ i SIMBOL DOMOVINSKOG RATA.  

 Škabrnja je mjesto smješteno u središte Ravnih kotara, bilo je etnički čisto hrvatsko. Kao takvo biva trn u oku velikosrpskoj politici. Napadnuto je istoga dana kad JNA i srpski četnici ulaze u grad Vukovar. I ovdje je scenarij isti pljačka, palež i ubojstva. Masakr 25 hrvatskih branitelja i 55 civila, a mjesto sravnito sa zemljom.

 

U istome danu dvije velike tragedije. Dva teška križa na leđima izmučene nam domovine Hrvatske i njenih Hrvata. Ali Hrvat je jak i pun vjere u bolje sutra, tada kada su nam rušili crkve, palili domove i ubijali najmilije, bili smo snažniji nego ikada jer smo imali povjerenja u Svemogućega Boga, znali smo da je Hrvatska morala isto biti raspeta, da bi poslije mogla uskrsnuti i živjeti u slobodi.

Na nama je mladoj generaciji da čuvamo sjećanja na Vukovar, Škabrnju i sve ostale događaje u ključnom trenutku Hrvatske povijesti. Naši očevi, braća i sinovi ostavili su nam najveći mogući dar, okupan njihovom krvlju i mukom. Slobodnu i samostalnu Hrvatsku državu, koju trebamo čuvati za  naraštaje koji dolaze.

postanivojnikapelan @ 19:17 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare


 

U srijedu 17.11. 2010. već tradicionalno u organizaciji Kluba veterana 148. brigade HV Zagreb-Trnje uz suradnju mnogih braniteljskih udruga pod sloganom “I reći ću Vam samo jednu stvar – zapamtite Vukovar” građani Zagreba, branitelji, djeca i mladi uzduž svih 9 kilometara Ulice grada Vukovara zapalili svijeće u znak sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu. Djeca i nastavnici osnovne škole “Rapska”, zapalila su i lampione na travnjak kod križanja Ulice Hrvatske bratske zajednice i Ulice grada Vukovara u obliku imena grada Vukovara i križa sa dvometarskom svijećom. “Vukovarsko svjetlo mira” kojim je upaljena velika svijeća simbolično su na središnji događaj donijeli branitelji motoristi a koje su prije nekoliko dana u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova preuzeli od gvardijana fra Gordana Propadala. Svijeću je upalio Vukovarac i branitelj Vukovara Zoran Brekalo. 

Predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a Tihomir Kordić zahvalio je građanima, braniteljima i djeci koji su došli u Ulicu grada Vukovara ili su upalili svijeću u svojim prozorima. “Vukovar je postao simbol za sva herojstva i žrtve Domovinskog rata, ali ne zbog imena grada, već zbog hrvatskih branitelja… ovo nije govor mržnje, nego samo podsjećanje na mržnju koja je dovela do takve žrtve - mržnju koju smo pobijedili srcem i ljubavlju prema domovini” naglasio je Kordić. Domoljubne recitacije izrekao je dramski umjetnik Joško Ševo a zapise i apele dr. Vesne Bosanac iz vukovarske bolnice čitala je dramska umjetnica Kostadinka Velkoska.U ime vojnog ordinarija molitvu za sve poginule branitelje i civile koji su dali život u obrani grada Vukovara i slobodu Hrvatske predvodio je petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić. U molitvi je zahvalio Bogu “za naše prijatelje koji su nam bliski i dragi i koji su život svoj dali u obrani Vukovara i naše domovine… Učini Gospodine da nas njihova žrtva danas sve više povezuje te u miru i prijateljstvu zajednički upoznamo Tvoje obećanje da ćeš i nama biti vjeran kad umremo”.

Nakon odavanja počasti, sjećanja, zahvalnosti i molitava svi nazočni su otpjevali pjesmu “Rajska djevo, kraljice Hrvata”.

Program komemoracije uzveličao je Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. RĆ

postanivojnikapelan @ 18:32 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, studeni 16, 2010


U Vojno administrativnom sjedištu MORH-a i GS OS RH u Zagrebu slavljena je sveta misa u prigodi obilježavanja Dana vojne kapelanije i proslave nebeskog zaštitnika “Sv. Nikole Tavelića”. Na misnom slavlju upriličen je i protokol uvođenja u službu vojnog kapelana vlč. Željka Savića. Sveto misno slavlje predvodio je vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac u suzajedništvu sa vojnim kapelanima zagrebačkog i karlovačkog vojnog dekanata i policijskim kapelanima iz Zagreba. Zajedno sa djelatnicima Središnjice elektroničkog izviđanja misnom slavlju nazočio je i velik broj djelatnika drugih postrojbi, službi i uprava MORH-a i GS OS.

Na početku misnog slavlja otac biskup mons. Juraj Jezerinac čestitao je svim djelatnicima Središnjice elektroničkog izviđanja Dan vojne kapelanije “Sv. Nikole Tavelića”. Nadalje je naglasio životni put zaštitnika VK sv. Nikole Tavelića koji je svoj život u potpunosti posvetio Bogu žrtvujući i svoj vlastiti život. Upravo taj primjer slijedili su i naši branitelji u Domovinskom ratu, vođeni ljubavlju prema domovini i dragome Bogu nisu žalili svoje živote.

Otac biskup nadalje je istaknuo važnost i ulogu duhovne skrbi među pripadnicima oružanih snaga, odnosno unutar sustava u kojem ljudi žive i rade u specifičnim uvjetima, poglavito danas kada smo ušli u punopravno članstvo Sjeverno-atlanskog saveza i kada preuzimamo dio međunarodnih aktivnosti, sudjelovanjem naših pripadnika u mirovnim misijama. I u ovim aktivnostima kada se naši pripadnici nalaze daleko izvan domovine, Vojna biskupija nastoji osigurati punu duhovnu potporu i skrb našim vojnicima, dočasnicima i časnicima, slanjem i stalnim prisustvom svečenika – vojnih kapelana u mirovnim vojnim misijama.

Otac biskup je nadalje istaknuo: “U velečasnom Željku naći ćete prijatelja i svečenika koji će vam nastojati pomići da rastete ne samo u profesionalnim vojničkim vještinama, nego i da u sebi razvijate duhovnu komponentu, odnosno humane i kršćanske vrednote bez kojih nema cjelovitog čovjeka.”

Dekret o imenovanju i uvođenju u službu vlč. Savića pročitao je dekan karlovačkog vojnog dekanata prečasni Andrija Markač.

Na kraju misnog slavlja zadovoljstvo imenovanjem za vojnog kapelana izrazio je i vlč. Savić kazavši kako će mu biti veliko zadovoljstvo voditi duhovnu skrb za vojnike, časnike i dočasnike u povjerenoj mu kapelaniji, te je zahvalio ocu biskupu na pruženom povjerenju i svima onima koji su pružili potporu u organizaciji i svojom nazočnošću uzveličali današnju svečanost. Posebno je zahvalio tamburaškom sastavu iz Đakova, od kojih su i neki pripadnici Središnjice EI-a, jer su svojim nastupom uzveličali sveto misno slavlje. 

postanivojnikapelan @ 14:43 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, studeni 2, 2010
U kapeli Vojnog ordinarijata na Dušni dan, vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata mons. Josipom Šantićem i vojnim kapelanima predvodio je u 11 sati euharistijsko slavlje za sve vjerne mrtve poginule u Domovinskom ratu. Svetoj misi su nazočili izaslanik predsjednika RH Zlatko Gareljić savjetnik za vojna pitanja, državni tajnik MUP-a Miljenko Radnić, državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, general pukovnik Marijan Mareković, general bojnik Mirko Šundov, general bojnik Josip Stojković, general bojnik Dragutin Repinc, brigadni general Drago Matanović, brigadni general Mate Ostović, brigadni general Zvonko Peternel, brigadni general Dražen Šćuri, brigadni general Tomo Medved, brigadni general Vlado Bagarić, savjetnik ministra unutarnjih poslova, gospodin Ivica Franić, kao i drugi visoki dužnosnici iz Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, časnici hrvatske vojske, pripadnici Počasno-zaštitne bojne, Zrinske garde Čakovec, Turopoljski banderij i mnogi gosti.Svetu Misu je uveličalo pjevanje klape “Sv. Juraj HRM-a” pod orguljaškom pratnjom Dražena Cara.
Tijekom propovijedi Otac biskup zamolio je nazočne da mole za sve pokojne, a poglavito za poginule i nestale hrvatske branitelje. „Njihova nesebična ljubav potiče nas da cijenimo i podržavamo njihove ideale za koje su živjeli. Svaki njihov grob i brojni spomenici koje smo podigli njima u čast trajno nam zbore što se dogodilo i zašto su poginuli. Oni nam poručuju da cijenimo njihovu žrtvu i dostojanstvo svake ljudske osobe, da skupimo sve pozitivne snage i da nastavimo izgrađivati ovu zemlju, misleći prije svega što i kako mogu doprinijeti općem dobru drage nam Domovine, kao i svakog njezinog stanovnika“.
postanivojnikapelan @ 17:29 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 28, 2010

Svečana sv. misa uz blagdan

Spomena svih vjernih mrtvih
za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

U kapeli Vojnog ordinarijata 2. studenoga 2010. u 11 sati.  

 

postanivojnikapelan @ 23:00 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, listopad 19, 2010


Nekoliko desetaka pripadnika 1. pješačke bojne “Crne mambe” 2. gardijske brigade “Gromovi” i domaćih branitelja prije 19 godina, 17. i 18. listopada 1991. godine u Novom Farkašiću zaustavilo je daleko nadmoćnije neprijatelja ("JNA" i pobunjeni Srbi) i nanijeli mu velike gubitke. Time su spriječili zauzimanje tada jedinog slobodnog teritorija na desnoj obali Kupe. To je bilo strateški važno područje obrane gradova Zagreba i Siska. U toj bitci “Davida i Glijata” poginulo je troje hrabrih pripadnika “Gromova”. U sjećanje na taj događaj Sisačko-moslavačka županija odredila je 18. listopada za Dan branitelja županije. U sklopu Dana branitelja, udruge ratnih veterana 2. gbr “Crne mambe” i “Gromovi” te Sisačko-moslavačka županija upriličile su prigodno obilježavanje i komemoracije. 

U subotu 16. listopada 2010. godine udruge ratnih veterana 2. gbr “Gromovi” i “Crne mambe”, predstavnici braniteljskih udruga iz Sisačko-moslavačke županije, predstavnici gradskih i županijskih vlasti te brojni branitelji i obitelji poginulih branitelja položili su vijence i zapalile svijeće na petrinjskom spomeniku poginulim braniteljima. Blagoslov i molitvu vodio je petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić. Nakon polaganja vijenaca don Milenko Majić služio je svetu misu za sve poginule branitelje u vojnoj kapeli svetoga Ilije proroka u petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” Potom na spomen obilježjima poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade u Gori, Glinskoj Poljani, i mjesnom groblju u Novom Farkašiću položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a molitve je predvodio kapelan Majić. Završetak obilježavanja i proslava ove važne bitke u Domovinskom ratu održana je ispred mjesnog doma u Novom Farkašiću. 

postanivojnikapelan @ 14:37 |Komentiraj | Komentari: 0Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi”, podružnica Karlovačke županije upriličila je obilježavanje Dana neovisnosti, te sjećanje na poginule branitelje i vrijeme sudjelovanja 3. pješačke bojne 2. gbr na karlovačko-dugoreškom bojištu 1991. godine. Okupljeni članovi obitelji poginulih branitelja, ratni veterani 2. gbr “Gromovi”, predstavnici braniteljskih udruga s karlovačkog područja i predstavnici policije zapalili su svijeće i položili vijence na spomeniku poginulim braniteljima u karlovačkom naselju Turanj.Prigodnu molitvu za poginule branitelje predvodio je bogoslov vojne biskupije Antonio Mikulić. Svetu misu u župnoj crkvi sv. Vida u Ladvenjaku služio je župnik Petar Repić. Nakon mise u mjesnom domu u Selišću održan je prigodan komemorativni program i druženje gostiju, branitelja i obitelji poginulih pripadnika 2. gardijske brigade.

postanivojnikapelan @ 14:28 |Komentiraj | Komentari: 0
Mlade snage biskupije


Bogoslov Antonio Mikulić i prvi đakon Vojne biskupije vlč. Željko Savić
Pjesma

Zvanje moje


Kad jednom vr'jeme dođe,
da k dragome pođem Bogu,
i kad dahnem zadnji puta
na samrtnom teškom logu,
čela moga neće resit
v'jenac lišća lovorova,
nit će povjest za moj spomen
trošit svojih zlatnih slova.

Uminut ću košto minu
milijuni ljudstva mnogi
veljem sv'jetu odaljeni
i prezreni i ubogi,
u osami što su teški
ovaj zemski vijek vili,
pa kad umru povjest ne zna,
da su ikad ovdje bili.

U seocu Bog zna kojem
proživjet ću svoje dane:
poslat će me zvanje moje
međ boge sirotane,
na tom sv'jetu što nemaju
prijatelja nikog svoga,
tek na nebu utočište
sviju b'jednih - dobrog Boga.

I u ime dobrog Boga
ja ću poći k svome stadu,
da ga kao anđel tješim
u njegovu teškom jadu,
da mirisni balzam lijem
u njegove gorke boli:
tješeći ga, zboreći mu,
da i njega Gospod voli.

Prema Bogu raspetome
dizat ću mu suzne oči,
pa će žića teškom stazom
moj bijednik lakše poći.
Zborit ću mu, kako ovdje
život traje kratko doba,
i da pravi tek počinje
s onu stranu hladnog groba.

Ja bogataš neću bit,
u biserju neću sjati
ko sretnici ovog sv'jeta,
pa mu blaga neću dati.
Dušu ću mu dati svoju
i krv vrelu srca svoga
i utjehu, što je pruža
vjera sveta Krista Boga.

Vjero sveta! Ti jedina
u toj našoj suznoj doli
utjeha si milijuna
i u tuzi i u boli.
Gdjegod Tvoje sunce sine,
i kud Tvoja zraka pane,
sušiš suze, vedriš lica,
ublažuješ gorke rane.

U narodu našem jadnom,
gdje je bol i tuga sama,
gdje se živi, gorko živi
ponajviše u suzama,
mnogim, gdje se znojem stvara
ona suha kora ljeba -
pronosit ću vjeru svetu,
ljudskoj boli melem s neba.

Pa će tako hrlit vr'jeme,
i proći će moji dani,
u zemlju ću hladnu leći,
gdje i moji sirotani.
A na grob mi neće stavit
mramornoga spomenika,
tek križ drven, jednostavan -
ko i život svećenika.

Izidor Poljak

 
Arhiva
« » pro 2017
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Vizualni prikaz

Grb Vojnog ordinarijata u Republici HrvatskojZgrada Vojnog ordinarijataZaštitnica Vojnog ordinarijata : Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, slavi se 5. kolovoza
Brojač posjeta
11272
Index.hr
Nema zapisa.